top of page

Een schilderij aankopen, een transparante kijk...

Bijgewerkt op: 4 apr. 2023

In dit artikel ontdek je een transparante kijk op de verschillende aspecten die belangrijk zijn bij de aankoop van een schilderij. Je gaat lezen over volgende onderwerpen:

  1. Op zoek naar een kunstwerk...luister naar je gevoel

  2. Bekijk waar je schilderij terecht gaat komen

  3. Waar en hoe koop je een kunstwerk

  4. Wat ontvang je bij een aankoop
I1. Op zoek naar een kunstwerk…luister naar je gevoel!

Het was winter en een doordeweekse avond. Het avondeten stond op het vuur en tussendoor scrolde ik wat verveeld op mijn gsm. In een glimp verscheen een werk van Alain Winance en onmiddellijk maakte mijn hart een sprongetje. Ik was gefascineerd door de eenvoud en pure schoonheid van dit abstract schilderij. Door de rust die het uitstraalde en het beeld die me meenam naar een warme septemberavond.

Maar juist ja, het avondeten stond op…

Dagen nadien stond het schilderij nog steeds op mijn netvlies gebrand, ik bekeek het werk opnieuw en opnieuw. Later ook in het echt toen het tentoongesteld werd in een galerij die ik kende. Ik voelde de warmte die het uitstraalde en de fascinerende band die ontstaan was. Ik was compleet verkocht…

Het is telkens en voor iedereen anders maar het belangrijkste aspect bij de aankoop van een schilderij is dat het je op één of andere manier raakt en fascineert. Door de kleur, het beeld, de schoonheid, de eenvoud, de compositie, het verhaal,… of door iets dat je niet kan verklaren. Het maakt niet zoveel uit door wát het precies veroorzaakt wordt maar het brengt alleszins iets teweeg.


2. Bekijk waar je schilderij terecht gaat komen.

Als je een mooi kunstwerk gevonden hebt, kijk je best al even naar het interieur van je huis of zaak waar je het wil gaan hangen.

Past de kleur van het schilderij in het geheel of op de muur dat je voor ogen hebt? Op neutrale muren zoals wit, zwart, grijs, beige,… passen bijna alle kleuren. Op fellere kleuren zoek je misschien best naar een matchende kleur of juist een contrasterende kleur.

Past de grootte van het werk in je interieur? Een reusachtig werk komt maar moeilijk tot zijn recht op een te kleine muur of omringt door vele andere objecten, een klein werk op hele grote muur kan soms ‘leeg’ aanvoelen.

Bij twijfel kan je vaak vragen aan de kunstenaar om het even ter plekke te komen uitproberen. Als ik die vraag krijg is dit zeker geen probleem en denk ik graag met je mee waar het werk best tot zijn recht komt.

3. Waar en hoe koop je het werk?

In kunstgalerijen kan je natuurlijk altijd terecht voor de aankoop van kunstwerken. De galeriehouder beantwoordt je vragen en helpt je op weg naar een juiste keuze. Vaak organiseert een galerie ook een vernissage (in het begin van een tentoonstelling) of finissage (bij het einde van een tentoonstelling) waar je de kunstenaar(s) kan ontmoeten. Het is een mogelijkheid om meer over het werk te weten te komen maar ook om een werk aan te kopen. Natuurlijk moet je hier rekening houden met de prijzen want in de meeste galerijen wordt er gewerkt met commissie. Bij de verkoop van een kunstwerk gaat dan een bepaald percentage naar de galerie (vaak tot 50%) en het overige percentage naar de kunstenaar. Het is een samenwerkingsverband tussen de twee, ieder getalenteerd in zijn vak.


Op een expositie (in eigen beheer) van een groep kunstenaars of een enkele kunstenaar is ook een mogelijkheid om een kunstwerk aan te kopen. Meestal is de kunstenaar aanwezig en kan je rechtstreeks bij hem/haar terecht voor je vragen of aankoop.

Het is gebruikelijk dat de werken die op een tentoonstelling ter plekke verkocht worden niet onmiddellijk meegenomen worden. Meestal wordt er een voorschot betaald en wordt het werk gereserveerd door aan te duiden dat het verkocht is. Er wordt natuurlijk afgesproken waar en wanneer het werk geleverd of afgehaald wordt.


In het atelier van de kunstenaar kan je ook terecht voor de aankoop van een kunstwerk. Hier is het wel te zien of de kunstenaar niet verbonden is aan een samenwerking met een galerie. Maar dit kan je altijd even navragen of zal de kunstenaar je meedelen als je informeert naar zijn/haar werken. In mijn geval kan je in het atelier terecht voor een aankoop omdat ik niet aan een galerie verbonden ben.


Online kan er ook aangekocht worden, op de website, via mail, online galerijen, social media en tegenwoordig ook via webshops. Lees goed de beschrijvingen, de afmetingen, de ophangsystemen, enz. Bekijk de gedetailleerde foto’s en bekijk zeker de afspraken rond levering of de verzendingskosten (bij grotere kunstwerken kunnen die soms fel oplopen). Bij twijfel of vragen neem je best contact op en kan de kunstenaar je verder informeren. Zoals bij alle online aankopen heb je ook bij het aankopen van kunst herroepingsrecht, dit wil zeggen dat je als koper 14 dagen de tijd hebt om af te zien van je aankoop.


De betaling kan variëren van kunstenaar tot kunstenaar en naargelang de locatie en de afspraken die daar gelden. Op sommige tentoonstellingsplaatsen mag/kan er bijvoorbeeld niet ter plaatse betaald worden en wordt dit best achteraf geregeld. Vaak wordt er een voorschot gevraagd en wordt de definitieve betaling volbracht bij de levering of afhaling.
4. Wat ontvang je bij een aankoop?

Eerst en vooral het kunstwerk natuurlijk ;)

Meestal zit het werk verpakt in bubbelfolie of ander beschermingsmateriaal. Schilderijen en kaders zijn voorzien van een ophangsysteem zodat het werk vlot aan de muur kan opgehangen worden.


Een certificaat van echtheid is een belangrijk document die bij het kunstwerk hoort. Je ontvangt dit vaak samen bij de levering of afhaling van je kunstwerk. Het is een certificaat waar de gegevens van het werk op genoteerd staan zoals de titel, jaartal, materiaal, afmetingen,… en ook de naam van de kunstenaar (al dan niet vergezeld van een handtekening of stempel).


Een factuur van je kunstwerk met daarop oa. de omschrijving, prijs en gegevens over de betaling van je aankoop.Ik hoop dat dit artikel je wat duidelijkheid heeft gegeven want transparant zijn rond aankopen is volgens mij het beste voor iedereen ;)


Benieuwd naar mijn schilderijen en tekeningen? Je vind ze op de website terug onder de rubriek galerij


Wil je graag op de hoogte gehouden worden van de nieuwe werken, expo’s, plannen,… ik hou je graag up to date en neem je met plezier mee op kunstavontuur!291 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page