top of page

Een goed portret, veel meer dan een selfie...

In dit artikel ontdek je de meerwaarde van een goed portret, mijn gebruikelijke werkwijze en mogelijkheden die ik je kan bieden.

Je gaat lezen over volgende onderwerpen:

  1. De meerwaarde van een goed portret

  2. Hoe ga ik te werk en wat kan je verwachten?

  3. Wat zijn de mogelijkheden?

  4. Wat is het kostenplaatje?


I1. De meerwaarde van een goed portret


Met wat kriebels in mijn lijf stond ik ze op te wachten. Het was 13u58 en binnen enkele ogenblikken zouden Steven en zijn jarige vrouw langskomen voor een fotoshoot.

Deze shoot hoorde bij de verrassing die hij voor haar in petto had, een portret van zijn geliefde vrouw die ik zou gaan maken.


Ik zie een auto naderen en een lieftallig koppel komt wat aftastend het atelier binnen gewandeld. We maken kennis en na de grootste verwondering (de dame wist van niets) neemt ze ietwat zenuwachtig plaats om een reeks foto's te laten nemen. Ondertussen maken we een praatje en zie ik gelukkig de zenuwen al snel wegsmelten ;)

Door de babbel heen trekt het rustige en positieve karakter van de jarige mijn aandacht en tijdens onze bespreking achteraf leek dit aanvoelen wel te kloppen.


Het portret dat ik uiteindelijk maakte kreeg als titel 'The bright side' en weerspiegelt de positiviteit die de vrouw uitstraalde en die ze zó belangrijk vindt. Het werk hangt nu als blikvanger in hun living en is volledig afgestemd op de kleuren van hun interieur en aan hun wensen.

In het portret tref je een extra dimensie aan door het verhaal die er in verscholen zit. Het is niet zomaar een afbeelding van de vrouw maar weerspiegelt een eigenschap die ze uitstraalt. Ook de treffende gelijkenis en het technisch vakmanschap (of vrouwschap in mijn geval ;) geeft dit portret een echte meerwaarde die ze nog lang zullen koesteren.


Deze klanten waren dan ook heel enthousiast en wel wat ontroerd toen ze het werk kwamen ophalen. Ik ben nog steeds heel dankbaar voor deze samenwerking want het is voor mij het ultieme voorbeeld van hoe een goed portret zou moeten zijn.


Een goed portret is voor mij dan ook pas geslaagd als mensen de geportretteerde of zichzelf herkent én als het iets teweeg brengt.'The bright side' - acryl en houtskool op doek
2. Hoe ga ik te werk en wat kan je verwachten?Aan een afgewerkt portret gaan er wat stappen vooraf en valt er het één en het ander te kiezen zoals het formaat, de stijl, de techniek, enkel het hoofd of een volledige figuur, extra elementen, kleuren, sfeer,...

Ik help en adviseer je graag bij deze keuzes in een persoonlijk gesprek. Dit kan via mail, telefoon of atelierbezoek (op afspraak) waar we op zoek gaan naar de beste invulling voor je wensen en idee.


Eenmaal we het idee besproken hebben, maken we een afspraak voor een korte fotoshoot waar we enkele referentiefoto’s nemen. Indien dit niet mogelijk is, kunnen we ook bestaande foto’s overlopen die als referentiefoto ‘s kunnen dienen.


Daarna ga ik aan de slag om een eerste studie te maken. In deze eerste studie krijg je een beeld van het idee, de compositie, houding, eventuele elementen en kleuren. We bespreken deze studie en dit vormt dan de basis voor het definitieve werk.
'The line up' - potlood op papier
3. Wat zijn de verschillende mogelijkheden?


Zoals ik hierboven al vermelde vallen er een aantal keuzes te maken bij het maken van een portret. Zo kan je bv. een portret laten maken met een onderliggende boodschap waar je veel waarde aan hecht of een portret in een bepaalde houding, een klassiek portret, enz.


Er zijn ook verschillende mogelijkheden qua techniek. De meeste werken die ik maak zijn een combinatie van acrylverf en houtskool op doek. Je kan ook kiezen voor een fijnere potloodtekening waar ik vaak voor een combinatie van grijstinten en een rood kleuraccent ga. Maar ook een volledig geschilderd portret in acrylverf is één van de mogelijkheden.


Ik begeleid je natuurlijk graag door deze verschillende stappen en keuzes heen. Meestal heb je al een globaal idee van wat je wil en daar bouwen we op verder tot dat het concept perfect aansluit bij je verwachtingen.


Je kan de verschillende mogelijkheden om een portret te laten maken ook overzichtelijk en uitgebreid terugvinden in deze handige brochure.

4. Wat is het kostenplaatje


De kost van een portret op maat hangt af van een aantal factoren. Eerst en vooral zal het formaat en het aantal personen die geportretteerd worden mee de prijs bepalen. Daarnaast zullen ook de gekozen techniek en detaillering belangrijke factoren zijn.


Hoe groter het formaat, hoe meer personen op het portret en hoe meer detaillering en fijner werk, hoe groter de kost uiteraard zal zijn. Ik heb een aantal richtprijzen voor de verschillende formaten en technieken opgesteld zodat je een idee krijgt wat het totale kostenplaatje zal zijn. Deze prijzen vind je terug in de infobrochure die je hier kan aanvragen.


Na de bespreking van de opdracht krijg je een offerte toegestuurd waar je de volledige kost van je portret op maat kan zien. Na akkoord en bij de definitieve bestelling wordt er een eerste deel van de betaling via overschrijving gevraagd. Het tweede deel wordt verrekend bij de ophaling of levering van het werk. Indien je dit wenst, lever ik het portret aan huis en kijk ik met je mee waar het portret het best tot zijn recht komt.Ik hoop dat dit artikel je wat duidelijkheid heeft gegeven over de meerwaarde en de mogelijkheden om een portret op maat te laten maken. Laat je zeker niet afschrikken door de verschillende keuzes, die verlopen meestal vlot en een beetje vanzelf. Indien er vragen zijn of indien je een portret op maat wil laten maken, neem gerust en vrijblijvend contact op.

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van de nieuwe werken, expo’s, plannen,… ik hou je graag up to date en neem je met plezier mee op kunstavontuur!196 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page